Maatschappelijke stage

Vanaf klas 1 kan elke leerling met de stage beginnen. Het is de bedoeling dat je 30 uur stage loopt, maar meer mag natuurlijk ook. De stage doe je na schooltijd, in het weekend of in een vakantie. Het is verstandig om te zorgen dat je aan het eind van de 3e klas klaar bent.

De school helpt bij het zoeken naar stageplekken bij allerlei organisaties, maar zelf kun je ook op zoek gaan bv. bij je eigen sportclub of kerk.

Zorg dat je zelf het aantal uren goed bijhoudt en maak een kort verslag van wat je hebt gedaan. Ook zijn er twee evaluatieformulieren; 1 voor jezelf en 1 voor de begeleider op de stageplek. Aan het eind krijg je je stagecertificaat.

Stagecoördinator: dhr. S. Leemhuis  s.leemhuis@noordik.nl

Expeditieonderwijs; leren voor het leven!

Expeditie onderwijs houdt in dat leerlingen leren in een team door te doen. In teamverband onder leiding van coaches, wordt een project opgezet op een andere plek op de wereld. Leerlingen moeten uit hun comfort zone stappen, en verleggen hun grenzen. Zo worden zij zich bewust mede eigenaar te zijn van deze wereld. Tijdens de expeditie maken zij kennis met een andere cultuur. 

Alle derde klassers krijgen de kans om te solliciteren op een plekje in het team. Gedurende het 1-jarige traject leren de teamleden om verantwoordelijkheid te nemen en te delen, te organiseren, te presenteren, te plannen en uit te voeren, alsmede een aantal zaken op economisch vlak (sponsorwerving) te ontwikkelen. Expeditie onderwijs is echt leren voor het leven.

Ons project is gericht op het basisonderwijs in Suriname. In de afgelopen jaren hebben we onder andere een mediatheek ingericht op de St. Thomas Moreschool in Washabo, schoolmeubilair vervangen op Frans Jozef Pryor school in Tapuripa en zonnepanelen geplaatst en lokalen geschilderd op de Obed en Alexander School in Abenaston.

De thuistaal van de Surinaamse leerlingen is vaak anders dan het Nederlands dat op school noodzakelijk is. Door de school te voorzien van Nederlandse boeken wordt de taal toegankelijker voor de leerlingen en hopelijk draagt dit bij aan betere schoolresultaten.

Dit jaar is ons project gekoppeld aan de EBG lagere school te Botopasi in het district Sipaliwini, gelegen aan de Suriname rivier, diep in de binnenlanden. Onze leerlingen hebben daar de lokalen opgeknapt, de bibliotheek aangevuld en speelmateriaal voor de kleuters meegenomen. Daarnaast hebben ze verschillende activiteiten voor de leerlingen van de school georganiseerd.

Door de contacten die de teamleden hebben met de schoolkinderen en dorpsbewoners, leren en zien ze veel van de cultuur. Een ervaring om nooit te vergeten.

Meer over de expeditie is te lezen in het Verslag Expeditie Suriname 2019.

Meer informatie?

Kijk ook eens op de websites
www.maatschappelijkestage.nl
www.vetvrijwillig.nl  

Expeditieteam Suriname

Het één worden als team en het werken voor een doel is super mooi om mee te maken. Je werkt voor een doel, je weet wat je te wachten staat en hierdoor ga je hard werken om zo dicht mogelijk bij dit doel te komen. Het is heel mooi om te zien hoe dichtbij Suriname komt en dat het niet zomaar iets is, je moet er echt wat voor over hebben!

Joyce Expeditieteam 17/18