Hond moet verlegen brugklasser in Twenterand weerbaar maken

Zeven scholieren uit de gemeente Twenterand die op het punt staan over te stappen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, worden woensdag en donderdag via een intensieve cursus voorbereid op het nieuwe schooljaar in de brugklas. 

Het gaat om kinderen die verlegen zijn, weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld hebben en/of zijn gepest op de lagere school. De cursus – Plezier op School – is een initiatief van Mindfit/Preventie GGZ, een non-profit organisatie die zich toelegt op het versterken van het psychische welzijn van inwoners.
Het bijzondere aan de cursus is dat er twee honden van de stichting Hulphond worden inzet. Samen met de honden wordt er gewerkt aan de weerbaarheid van de betrokken kinderen. Met het geven van aanwijzingen en commando’s aan de honden proberen de leerlingen te laten zien wat zij tijdens de cursus hebben geleerd.
Hulphond
De cursus voor zeven leerlingen heeft plaats op de vestiging van scholengemeenschap het Noordik in Vriezenveen. ,,We brengen de kinderen bij hoe ze zich het beste een houding kunnen geven, hoe ze kunnen spreken en zich kunnen gedragen in de klas”, zegt Deirdre Janné van Mindfit/Preventie GGZ. ,,Vervolgens willen we die geleerde sociale vaardigheden met een hulphond, die precies doet wat het kind zegt, in de praktijk brengen.”
De keuze voor de gemeente Twenterand is geen bewuste. Janné: ,,De cursus is tot stand gekomen in samenwerking met Maatschappelijk werk Noordwest Twente en andere partners. De gemeente is daar een van. Twenterand faciliteert en ondersteunt deze cursus, maar die hadden we overal kunnen houden. Het is niet zo dat hier sprake is van een specifiek probleem voor Twenterand.”

 

Artikel TC Tubantia 25 augustus 2017