Globaland

Wat gebeurt er als brugklassers een land mogen regeren?  Wat gebeurt er als mensen niet willen samenwerken?

Twee dagen lang hebben leerlingen uit leerjaar 1 van het Noordik in Vriezenveen als afsluiting van het 1e jaar een project uitgevoerd onder leiding van mensen van Cross Your Borders. Globaland is een project over armoede, onrecht en ontwikkelingsvraagstukken die Cross Your Borders organiseert op Nederlandse scholen. Jongeren basiskennis geven over wereldwijde vraagstukken.

20160711_105804

Globaland is een spannend spel, waarbij de leerlingen in groepjes de leiders over landen worden. De groepjes moesten samenwerken met andere groepjes en Globa’s (geld) investeren om internationale problemen rond oorlog en het milieu op te lossen. Deden ze dit niet, dan kon er in hun land wel eens een burgeroorlog uitbreken of een natuurramp plaatsvinden.

De Globa’s werden verdiend door het uitvoeren van opdrachten die stagiaires van Cross Your Borders aan de klassen uitleggen. Als de stagiaires van Cross Your Borders uitleggen wat kinderprostitutie inhoudt, of hoe het is om iedere dag op een vuilnisbelt te moeten werken voor je inkomen is het stil in de klas. Door een discussie stimuleren we leerlingen om na te denken.

De verdiende Globa’s werden door ieder groepje geïnvesteerd in verschillende ministeries. In land Blauw is bijvoorbeeld de drugshandel een groot probleem, waar bij land Paars een slecht wegennet voor veel files zorgt.

Na elke opdracht kregen de leerlingen de gevolgen van hun investeringen te zien. Bij de verschillende opdrachten konden er Globa’s verdiend worden.  Met Movie Factory (waar verklede leerlingen scènes naspelen). Bij Ghetto Radio ( leerlingen maken een liedje maken en gaan deze via een karaoke presenteren). Detectives ( leerlingen een slachtoffer, plaats en doodsoorzaak moeten achterhalen). Een filmquiz, waar video’s over kindsoldaten, kinderprostituees en jonge lichamelijke en geestelijke gehandicapten in ontwikkelingslanden aan bod komen. “Ik vind het heel erg dat de kinderen in het weeshuis door hun ouders zijn verlaten,” zegt een meisje na afloop van de film, “dat doe je toch niet?”

20160712_143934

Het project wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking, waarbij het groepje met de meeste punten een middagje bowlen heeft gewonnen. Gevraagd wordt wat de leerlingen van het project hebben geleerd: “Je moet Globa’s eerlijk verdelen anders worden mensen boos en komen ze in opstand,” zegt een jongen. Een meisje voegt hier aan toe: “En je moet samenwerken, anders gaat alles mis.”

Voor meer informatie over Cross Your Borders en Globaland, zie de webpagina’s: www.crossyourborders.nl en www.globaland.nl