Fietsexcursie lj. 2 ‘Rondom de Engbertsdijksvenen’

Vrijdag 9 september stapten de leerlingen uit de tweede  klas van Het Noordik Vriezenveen op de fiets. Het doel van deze dag was om de leerlingen bekend te maken met de geschiedenis, natuur en de geologie van hun eigen woonomgeving. De tocht startte bij het Veenmuseum ‘Vriezenveenseveld’ waar de leerlingen op het veentreintje door het museum werden rondgeleid. Dit was een goed begin van de dag, de leerlingen leerden hier veel en werden zo enthousiast voor de verdere tocht. Hierna stapten de brugklassers op de fiets. In een boekje dat de leerlingen meekregen stond de routebeschrijving en een aantal vragen die ze onderweg konden beantwoorden. Ook kregen ze een kompas mee die hen hielp de juiste weg te vinden.

Vanaf het dsc_8358Veenmuseum ging de fietstocht over het Katerjanspad naar de boerderij van de familie Uilenreef. Hier werden de leerlingen zeer gastvrij ontvangen. De scholieren vervolgden hun tocht via de Paterswal (het vroegere Knuppeltjespad) naar Sibculo waar ze aanlegden bij het museum ‘Zichtbaar Verleden’. Hier kregen de groepen een presentatie van een enthousiaste vrijwilliger die hen vertelde over het klooster ‘Groot Galilea’ dat in het jaar 1406 werd gesticht opde haar in Sibculo. Na een rondleiding over het voormalige kloosterterrein, vertrokken de scholieren naar de vogelobservatiehut ‘de Pluus’ midden in het veen, waar de leerlingen werden bijgepraat over de flora en fauna in dit gebied.

dsc_8540

 

Uiteindelijk eindigde de fietstocht weer in Sibculo waar ze deze prachtige dag afsloten met een patatje. De leerlingen en de organisatie konden terugkijken op een geslaagde dag met prachtig weer!