André Kuipers inspireert Noordikleerlingen

‘Hebben ze in de ruimte ook Wifi?’ Het was vanmiddag de vraag van een van de Noordikleerlingen aan niemand minder dan André Kuipers. Hij gaf op initiatief van het Vriezenveense bedrijf Witte Van Moort, CSG Het Noordik en Theater Turf een ruimtevaartcollege voor het personeel van WvM en voor Noordikleerlingen uit Twenterand.

Leerlingen hingen aan zijn lippen toen de astronaut vertelde over de wetenswaardigheden van het heelal, over zijn opleiding en de vele examens die hij heeft moeten afleggen. Hij vertelde over de lancering en over het toch wel bizarre leven van alledag in een ruimtevaartschip, waar alles gewichtsloos is en waar tape dé oplossing is. Over de reis terug naar aarde en hoe hij gedurende de hele periode en ook daarna als proefkonijn fungeerde voor de geneeskunde.

De meest prachtige beelden over zijn ruimtereis passeerden de revue, maar hoe indrukwekkend ook, Kuipers liet daarbij de gevaren en risico’s die moeder aarde bedreigen, niet onbesproken.

Vier d’s

Kuipers las als klein jongetje sciencefictionboekjes, bezocht vele Planetaria en volgde de ontwikkeling van de spaceshuttle op de voet. Hij had toen niet kunnen vermoeden dat hij in de 21e eeuw twee ruimtereizen zou maken. Motivatie en geduld. Dromen, denken, durven en doen, volgens Kuipers dé stappen die je nodig hebt om je doel te bereiken.

Toekomst

Techniek, onderwijs en bedrijfsleven werden die middag samengebracht tijdens het Witte Van Moort & Noordik-event. ‘Ik geloof in nieuwe technologie en in jonge ambitieuze jonge mensen. Jullie zijn de toekomst en ik hoop dat jullie met alle ontwikkelingen in de technologie de aarde weer een beetje in evenwicht kunnen brengen’, besloot Kuipers.

Directeur van Het Noordik in Vriezenveen, Karel van Grootheest, bedankte Witte Van Moort en alle andere betrokkenen en benoemde nog eens het belang van de wezenlijke verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven, zoals die er  ook is tussen een ruimtevaartstation en de aarde.